Kinderfysiotherapie
Heeft uw kind moeite met sporten, schrijven of neemt uw baby bijvoorbeeld een voorkeurshouding aan?
Kinderen leren spelenderwijs. Door te spelen en te bewegen, verbeteren kinderen hun motoriek en trainen hun zintuigen. Soms gaat deze ontwikkeling trager of wijkt af. Onze kinderfysiotherapeut kan uw kind, in zijn of haar eigen leefwereld, helpen bij het verbeteren van juist datgene waar het kind moeite mee heeft.
Baby’s
Baby’s maken in hun eerste levensjaar belangrijke motorische ontwikkelingen door, zoals bijvoorbeeld omrollen, kruipen of een voorwerp pakken. Ook ontwikkelen zij hun zintuigen. Soms is hierbij extra aandacht of oefening voor nodig.
Mogelijke signalen van een ontwikkelingsachterstand zijn:
een voorkeurshouding of afplatting van het hoofd, onrustig/onverklaarbaar veel huilen, billenschuiver, te vroeg geboren kinderen (prematuur), aangeboren afwijkingen of syndromen, opvallend passief (‘slappe’ baby), erg gespannen (veel overstrekken), onverwacht reageren op prikkels.
Peuters en kleuters
Peuters en kleuters ontdekken de wereld. Ze leren rennen, springen, klauteren en klimmen, maar ook voelen en knutselen. Sommige kinderen kunnen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden wat hulp gebruiken
Mogelijke signalen van een ontwikkelingsachterstand zijn:
- niet los gaan lopen of moeite hebben met knutselen,
- afwijkend looppatroon (tenenlopen),
- houterig bewegen,
- veel bewegen of onhandig zijn,
- snel vermoeid, onverwacht reageren op prikkels zoals aanraken,
- bewegen en/of geluid,
- klachten aan spieren of gewrichten.
Schoolgaande kinderen
Bewegingsproblemen bij kinderen kunnen veel invloed hebben op het welbevinden van een kind en het functioneren in een groep. In deze leeftijd (4-18 jaar) wordt de motoriek steeds uitdagender. Kinderen leren fietsen, zwemmen, schrijven en gaan steeds meer sporten. Dit zijn allemaal complexe vaardigheden om te leren en kunnen voor kinderen een uitdaging zijn.
Mogelijke signalen van een ontwikkelingsachterstand zijn:
niet los kunnen fietsen, moeite hebben met meekomen bij de gym/het zwemmen, houterig bewegen, veel struikelen of onhandig zijn, een afwijkend looppatroon, snel vermoeid, schrijfproblemen
Maar daarnaast kunnen op iets latere leeftijd ook andere problemen ontstaan, zoals:
overgewicht, klachten aan spieren en gewrichten, houdingsproblemen, chronische vermoeidheid of pijn, sportblessures, inspanningsproblemen.
Meer informatie
Kinderen tussen de 0 en 18 jaar komen voor kinderfysiotherapie in aanmerking als er sprake is van een motorische ontwikkelingsachterstand of bij problemen met bewegingsvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan: baby’s met een voorkeurshouding, peuters/kleuters en schoolgaande kinderen met een achterstand in de fijne of grove motoriek en/of bijvoorbeeld houdingsproblemen. Eventueel kan er sprake zijn van zo’n achterstand als uw kind niet goed kan meekomen op de gymles of bij de sportclub.
Fysiotherapie bij kinderen tot 18 jaar zit voor 18 behandelingen in de basisverzekering.
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut brengt eerst de mogelijkheden en problemen van uw kind in kaart door middel van een onderzoek. Deze bevindingen in combinatie met de hulpvraag van u en uw kind, ofwel wat wilt u verbeteren, vormen samen de basis voor de oefeningen die uw kind gaat doen. Daarnaast zullen er adviezen en oefeningen voor thuis meegegeven worden, die uw kind zelf of onder begeleiding van u kan uitvoeren.