Oedeem
Het lymfesysteem (lymfebanen en knopen) zorgt voor de voedende, zuiverende en drainerende werking van het lichaam. De werking van het lymfesysteem kan echter verstoord worden als gevolg van een ongeval, ziekte, operatie of stress. Bij zo’n verstoring kan er oedeem ontstaan, een abnormale ophoping van vocht.
Oedeemtherapie heeft als doel het lymfesysteem te stimuleren en daardoor de ophoping van vocht te verminderen.
Er zijn verschillende vormen oedeem:
- Lymfoedeem
- Veneusoedeem
- Lipoedeem
Mogelijke oorzaken oedeem
Lymfoedeem kan aangeboren zijn, of ontstaan door diverse oorzaken. Bijvoorbeeld na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, spataderen, medicatiegebruik en komt relatief vaak voor na een borstoperatie (vaak worden de lymfeklieren weggehaald).
Veneus oedeem, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Defecte kleppen in de aderen (het veneuze systeem) van de benen verhinderen een optimale terugstroom van zuurstofarm, afvalrijk bloed uit de benen richting het hart. Ook lymfevocht wordt onvoldoende afgevoerd. Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.
Lipoedeem staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Lipoedeem kan het gevolg zijn van hormonale factoren, overgewicht, teveel of verkeerd eten, te weinig spierarbeid en/of te lang zitten of staan, de aanwezigheid van lymf- of veneus oedeem.
Dit kunt u zelf doen
De adviezen opvolgen met betrekking tot het verminderen van het oedeem. Zoveel mogelijk bewegen op een verstandige manier, stoppen met roken en gezond eten is belangrijk. Soms zult u een elastische kous moeten dragen.
Dit kunnen wij voor u doen bij Van Broekhoven Fysiotherapie
Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten kunnen het vocht verminderen middels lymfedrainage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping, en/of zwachtelen toepassen. Dit alles om de lymfestroom te stimuleren of te ondersteunen. Ook kan het nodig zijn een therapeutisch elastische kous aan te meten. Daarnaast zullen er adviezen en leefregels besproken worden om zo goed mogelijk in het dagelijks leven om te kunnen gaan met de oedeemklachten. Eventueel zullen er aanvullend huiswerkoefeningen worden meegegeven.
Meer informatie
Als er sprake is van een abnormale ophoping van vocht als gevolg van een verstoorde werking van het lymfesysteem. Het lymfesysteem kan verstoord worden door een ongeval, operatie of stress.
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn. Een aantal klachten staan niet op de lijst aandoeningen voor langdurig fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Een aantal oedeem aandoeningen staat wel op de zogenaamde lijst aandoeningen met langdurig fysiotherapie. Soms heeft u recht op een half jaar fysiotherapie uit de basisverzekering, na een operatie een jaar. Dat wil zeggen dat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden. Wel is het zo dat bij de meeste zorgverzekeraars de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald moeten worden. Heeft u een aanvullende verzekering met 20 behandelingen of meer, dan worden alle behandelingen vergoed. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan moet u dus in de meeste gevallen de eerste 20 behandelingen zelf betalen. In geval van bijvoorbeeld 11 behandelingen in de aanvullende verzekering, zullen er eerst 9 behandelingen zelf betaald dienen te worden alvorens de rest behandelingen uit de basisverzekering vergoed worden. De kosten voor fysiotherapie in de basisverzekering vallen binnen uw jaarlijks eigen risico.
In bijna alle gevallen is het belangrijk voor uw herstel om naast de behandeling in de praktijk ook huiswerkoefeningen te doen. U krijgt gerichte oefeningen mee via ons huiswerkprogramma Physitrack. Dat gaat via korte video’s van de oefeningen die u kunt inzien via de app of via een link in uw mail. Eventueel kunnen deze oefeningen ook op papier meegegeven worden.
U wordt behandeld door 1 van onze oedeemfysiotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. De behandelingen kunnen bestaan uit behandelingen in de behandelkamer, bijvoorbeeld het verminderen van vocht in uw arm en/of het losmaken van een litteken. Daarnaast aangevuld met oefentherapie in onze trainingszaal. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. De behandeling van vermoeidheidsklachten doen we vaak samen met de ergotherapeut.