Fysiotherapie bij plasproblemen
Plasproblemen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. We zien dit bij mannen en vrouwen van alle leeftijden.
Veel voorkomende plasproblemen:
- Urine incontinentie bij een verhoogde druk op de blaas tijdens het sporten, niezen of tillen
- Urine incontinentie bij een plotselinge hevige drang
- Vaak plassen of het gevoel dat u niet helemaal leeg plast
- Pijn voor, tijdens of na het plassen
- Regelmatige blaasontstekingen
- Nadruppelen
Mocht u last hebben van één of meerdere van deze problemen, dan helpen wij u bij Van Broekhoven Fysio in Roosendaal graag.
Mogelijke oorzaken van plasproblemen
Plasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. De problemen kunnen optreden tijdens of na de zwangerschap, na een operatie, na de overgang of gecombineerd met andere (neurologische) aandoeningen die een effect hebben op uw blaas en/of bekkenbodem.
Dit kunt u zelf doen
Een goede hygiëne en toiletgedrag zijn enorm belangrijk. Probeer bij het plassen steeds ontspannen op de bril te zitten. Laat de broek en de onderbroek tot op de enkels zakken en laat uw knieën naar buiten vallen en zet beide voeten plat op de grond. Zit vervolgens rechtop, terwijl u de schouders boven de heupen houdt. Pers niet mee en adem rustig door. Neem de tijd en probeer zo goed als mogelijk uit te plassen zonder de straal te onderbreken. Indien er sprake is van nadruppelen kan u enkele keren het bekken voor/achterwaarts kantelen. Span nadien de bekkenbodem 1 keer aan en dep af van voor naar achter.
Dit kunnen wij voor u doen bij plasproblemen
We helpen u bij de behandeling van deze klachten. Na het uitgebreid uitvragen van uw klachten en een gericht onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Hierbij gaat u onder begeleiding aan de slag met oefeningen en het leren beheersen van uw blaas.
Meer informatie / veelgestelde vragen over fysiotherapie bij plasproblemen
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn. Een aantal klachten staan niet op de lijst aandoeningen voor langdurig fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv. 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Nee, dat is niet nodig. U kunt rechtstreeks naar de bekkenfysiotherapeut gaan zonder een verwijzing. De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Tijdens de eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut zal er een uitgebreid intake gesprek plaatsvinden. De therapeut bespreekt met u uw plasproblemen en de functie van de bekkenbodem. Verder kan er een onderzoek plaatsvinden waarin de fysiotherapeut de ademhaling, spierspanning en houding bekijkt.