Schouderklachten
De grote beweeglijkheid van de schouder maakt het gewricht kwetsbaar voor verschillende aandoeningen. Deze grotere bewegingsmogelijkheid wordt onder andere mogelijk gemaakt door vier grote pezen die zich in de schouder bevinden. Door de grote beweeglijkheid van het gewricht is er evenwel een grote mate van instabiliteit. Een schouder in goede conditie is vrij en pijnloos te bewegen. Is dit niet het geval dan kunnen er klachten ontstaan. Het gewricht wordt dan zeer kwetsbaar voor letsels en tevens kunnen er diverse problemen optreden die het functioneren van de schouder moeilijker maken.
Mogelijke oorzaken
De pijn in uw schouder kan plotseling ontstaan of geleidelijk. Meestal is de oorzaak te vinden in een combinatie van factoren. De meest voorkomende oorzaken van uw schouderklachten kunnen zijn:
- Overbelasting
- Het maken van steeds dezelfde beweging
- Spanning en stress op uw werk of thuis
- Een val of botsing
- Slijtage
- Slijmbeursontsteking
- Frozen shoulder
- Blessure
Dit kunt u zelf doen
Meestal verdwijnt schouderpijn vanzelf weer. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. Blijf rustig bewegen met de schouder. Aarzel niet om – in overleg met de (huis)arts – pijnstillers te gebruiken. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker, wat het herstel bevordert.
Dit kunnen wij voor u doen
Uw fysiotherapeut zal altijd eerst door middel van een vraaggesprek en onderzoek met u proberen de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarna worden doelen opgesteld waar we in de behandelingen naar toe gaan werken. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de schouder. Zo kan de fysiotherapeut u helpen om snel van uw klachten af te komen en ervoor zorgen dat u niet opnieuw last krijgt van uw schouder. Mogelijke behandelvormen zijn:
- Oefeningen
- Adviezen en voorlichting
- Massage/spierrekkingen
- Mobilisaties en manipulaties
- Houdingsinstructies
- Dry needling