Fysiotherapie bij COPD
COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert problemen op. Naarmate de COPD ernstiger wordt, kost normaal ademen steeds meer energie en wordt u sneller benauwd. In het begin van de ziekte is dat vooral bij stevige lichamelijke inspanning, maar later kunnen kleine dingen u kortademig maken. Bijvoorbeeld de trap oplopen of uzelf aankleden. COPD-patiënten kunnen geregeld luchtweginfecties hebben.
Mogelijke oorzaken van COPD
Actieve rokers, gestopte rokers en (langdurige) meerokers hebben allemaal een verhoogde kans om COPD te krijgen. Als u jarenlang heeft gewerkt met hout, asbest, verf of chemische stoffen, heeft u meer kans op COPD. Erfelijke ziekten kunnen ook een rol spelen.
Dit kunt u zelf doen
U kunt het ziekteproces vertragen en zorgen dat u minder klachten heeft. Een gezonde leefstijl voor COPD-patiënten is extra belangrijk. Zoveel mogelijk bewegen, stoppen met roken en gezond eten is dus het devies! Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen er wel voor dat u minder hoest en minder benauwd bent. Hierdoor is het gemakkelijker om actief te blijven, wat erg belangrijk is bij COPD.
Dit kunnen wij voor u doen bij COPD
Als u COPD heeft, is bewegen extra lastig. Misschien durft u zelfs helemaal niet meer in te spannen omdat u het daar telkens zo benauwd van krijgt. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u uitleggen wat u wel én wat u beter niet kunt doen. Ook kan een fysiotherapeut u technieken leren waardoor u minder last hebt van hoestbuien. Met speciale hoesttechnieken (huffen) leert u om slijm los te maken en op te hoesten. U bent hierdoor minder benauwd. Om uw conditie te verbeteren, stellen we een trainingsprogramma op dat bij u past. Deze inspanning wordt meestal beloond met minder klachten. Hierdoor groeit uw zelfvertrouwen, en gaat u vanzelf meer bewegen.
Meer informatie
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn.
COPD kan in een aantal gradaties voorkomen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut brengt eerst uw mogelijkheden en problemen in kaart door middel van een onderzoek. Deze bevindingen in combinatie met uw hulpvraag, ofwel wat wilt u verbeteren, vormen samen de basis voor de oefeningen die u gaat uitvoeren. Oefeningen zijn meestal gericht op het verbeteren, dan wel onderhouden van uw spierkracht, conditie en loopfunctie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een juiste manier van ademhalen, het ophoesten van het slijm en het versterken van de ademspieren.
De belangrijkste behandeling is de oefentherapie gericht op het vergroten, dan wel onderhouden van de spierkracht en conditie in onze trainingszaal. Bij COPD richten we ons daarnaast vaak op ademhalingstraining en op het ophoesten van het slijm. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. De juiste voedingsadviezen zijn met name belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor het opbouwen, dan wel onderhouden van de spiermassa. Vermoeidheidsklachten behandelen we vaak samen met de ergotherapeut.