Fysiotherapie na een beroerte
Wanneer u een beroerte heeft gehad, kan het voorkomen dat u problemen ervaart op het gebied van: lopen, praten, balans, kracht en het niet meer goed kunnen gebruiken van een lichaamsdeel (bijvoorbeeld een arm of een been). Ook kan het zijn dat u minder vertrouwen heeft gekregen in uw eigen lichaam en dat u verschil merkt in uw geheugen, aandacht en concentratie.
Mogelijke oorzaken van een beroerte
Een beroerte (ook wel CVA genoemd) kan bij iedereen voorkomen. Het ontstaat door een afsluiting van een bloedvat of een interne bloeding. Hierdoor vindt een beschadiging plaats in (een deel van) de hersenen. Een beroerte kan veel impact hebben op uw dagelijkse leven en uw omgeving (bijvoorbeeld uw partner).
Dit kunt u zelf doen na een beroerte
U kan zelf ook zorgen dat u zo lang mogelijk fit blijft, zodat de kans op een beroerte geminimaliseerd wordt. Denk hierbij aan:
- Stoppen met roken.
- Gezond eten, gevarieerd en veel groente en fruit.
- Stress vermijden.
- Goede fysieke conditie (probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen).
- Zorg ervoor dat u geen overgewicht krijgt.
- Gebruik van alcohol met mate.
Dit kunnen wij voor u doen
Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen tijdens de revalidatie na een beroerte. Bij de beschadiging in de hersenen door een beroerte ontstaat een schaduwgebied. Dit is het gebied dat vaak, tot 1 of 2 jaar na het incident, nog (deels) kan herstellen. Daarom is intensief revalideren na het krijgen van een beroerte heel belangrijk. Hierdoor kunnen we vaak belangrijke functies als bijvoorbeeld lopen, fietsen en het gebruik van uw hand nog verbeteren.
Meer informatie
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn.
Beroerte staat op de zogenaamde lijst aandoeningen met langdurig fysiotherapie. Dat wil zeggen dat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden. Wel is het zo dat bij de meeste zorgverzekeraars de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald moeten worden. Heeft u een aanvullende verzekering met 20 behandelingen of meer, dan worden alle behandelingen vergoed. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan moet u dus in de meeste gevallen de eerste 20 behandelingen zelf betalen.
In geval van bijvoorbeeld 11 behandelingen in de aanvullende verzekering, zullen er eerst 9 behandelingen zelf betaald dienen te worden alvorens de rest behandelingen uit de basisverzekering vergoed worden. Dit is eenmalig, dus dit is niet elk jaar opnieuw aan de orde. Eenmaal in de basisverzekering blijven de behandelingen uit deze basisverzekering vergoed worden. De kosten voor fysiotherapie in de basisverzekering vallen binnen uw jaarlijks eigen risico.
Een beroerte kan in vele gradaties voorkomen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut brengt eerst uw mogelijkheden en problemen in kaart door middel van een onderzoek. Deze bevindingen in combinatie met uw hulpvraag, ofwel wat wilt u verbeteren, vormen samen de basis voor de oefeningen die u gaat uitvoeren. Oefeningen zijn meestal gericht op het verbeteren van spierkracht, balans, conditie en loopfunctie.
De belangrijkste behandeling is de oefentherapie gericht op loopfunctie in onze trainingszaal. Daarnaast kunnen we eventueel onze manueel therapeut inschakelen bij pijnklachten. Bij beroerte richten we ons daarnaast vaak op een verminderde arm/handfunctie en oefenen we eventueel ook het gebruik van bepaalde (loop)hulpmiddelen. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. Zeker bij de behandeling van een verminderde handfunctie doen we dat vaak samen met de ergotherapeut. Ook kan de ergotherapeut adviezen geven mbt de thuissituatie en de inzet van bepaalde hulpmiddelen thuis.