Fysiotherapie bij gynaecologische klachten
Gynaecologische klachten kunnen bestaan uit een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenbodem en/of in de lage rug. Ook spelen verzakkingsklachten vaak een rol bij deze problematiek. Daarnaast kan u last hebben van ongemakken zoals pijnklachten, ongewenst urineverlies, jeuk en andere huidproblematieken rondom het geslachtsorgaan. De bekkenfysiotherapeut van Van Broekhoven Fysio in Roosendaal kan u hierbij helpen.
Veelvoorkomende gynaecologische klachten:
- Verzakkingsklachten van de blaas, de baarmoeder of de darmen.
- Pijn aan de vulva, het vrouwelijke geslachtsorgaan.
- Zwaar, drukkend gevoel in de vagina, de onderbuik of in de lage rug.
- Huidproblematiek bij de vulva, zoals lichen sclerosus.
- Vaginale schimmelinfecties.
- Voor en na operaties in de onderbuik bij gynaecologische, urologische of colorectale klachten.
Mogelijke oorzaken van gynaecologische klachten
Gynaecologische klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld na een operatie, tijdens/na de overgang, na een zwangerschap of bevalling of na veel tillen tijdens zwaar werk. Wanneer de banden en de spieren in deze regio niet sterk genoeg zijn kan een verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen plaatsvinden.
Dit kunt u zelf doen
Een goede hygiëne draagt bij aan een goede huid rondom het geslachtsorgaan. Was niet met zeep, maar alleen met water. Draag katoenen onderkleding en ververs regelmatig incontinentiemateriaal en tampons. Ga bewegingen uit de weg die de klachten provoceren. Denk hierbij aan zwaar tillen of diep bukken.
Dit kunnen wij voor u doen bij gynaecologische klachten
We helpen u bij de behandeling van deze klachten. Na het uitgebreid uitvragen van uw klachten en een gericht onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Hierbij gaat u onder begeleiding aan de slag met oefeningen om de bekkenbodem te versterken.
Meer informatie / veelgestelde vragen over gynaecologische klachten
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn. Een aantal klachten staan niet op de lijst aandoeningen voor langdurig fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv. 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Nee, dat is niet nodig. U kunt rechtstreeks naar de bekkenfysiotherapeut gaan zonder een verwijzing.
Tijdens de eerste afspraak bij de bekkenfysiotherapeut zal er een uitgebreid intake gesprek plaatsvinden. De therapeut bespreekt met u uw gynaecologische klachten en de functie van de bekkenbodem. Verder kan er een onderzoek plaatsvinden waarin de fysiotherapeut de ademhaling, spierspanning en houding bekijkt.