Fysiotherapie bij hartklachten
Kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en moeheid zijn een aantal veel voorkomende klachten bij hartproblemen. Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant. U voelt zich snel buiten adem en benauwd. Uw voeten en enkels worden dikker.
Mogelijke oorzaken
Er zijn verschillende redenen waardoor het hart niet optimaal kan functioneren en hartklachten kunnen ontstaan. Bij hartfalen pompt het hart bijvoorbeeld te weinig bloed rond. In het geval van hartritmestoornissen is de duur tussen slagen niet meer gelijk en is er dus een verstoord ritme. Deze en andere hartziekten / hartklachten zorgen ervoor dat het hart niet meer optimaal functioneert en er verschillende klachten kunnen ontstaan.
Hartrevalidatie is voor iedereen die hulp nodig heeft bij het herstellen van een hartaandoening of -operatie. Bijvoorbeeld na:
- een hartinfarct;
- een dotter- of stentbehandeling;
- een bypassoperatie of andere operatieve ingreep;
- hartritmestoornissen;
- een pacemaker of ICD-implantatie;
- een hartstilstand.
Dit kunt u zelf doen
Een gezonde leefstijl voor hartpatiënten is extra belangrijk. Zoveel mogelijk bewegen, stoppen met roken en gezond eten is dus het devies! Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u minder snel kortademig bent. Hierdoor is het gemakkelijker om actief te blijven, wat erg belangrijk is bij hartklachten.
Dit kunnen wij voor u doen
Hartrevalidatie helpt u goed te herstellen van de operatie. Veel patiënten ervaren dat de therapie ze weer vertrouwen geeft in hun lichaam. Zij overwinnen hun angst voor inspanning en kunnen hun hobby’s en levensstijl weer oppakken. Het traject start meestal in het ziekenhuis, direct na behandeling. Na de eerste twee fasen in het ziekenhuis kunt u de derde fase van de hartrevalidatie volgen in onze praktijk. Ook als u al langer geleden een hartaandoening hebt gehad of behandeld bent, kan deze vorm van revalidatie u helpen.
Meer informatie
Hartklachten staan over het algemeen niet op de lijst aandoeningen voor langdurige fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut brengt eerst uw mogelijkheden en problemen in kaart door middel van een onderzoek. Deze bevindingen in combinatie met uw hulpvraag, ofwel wat wilt u verbeteren, vormen samen de basis voor de oefeningen die u gaat uitvoeren. Oefeningen zijn meestal gericht op het verbeteren, dan wel onderhouden van uw spierkracht, conditie en loopfunctie.
De belangrijkste behandeling is de oefentherapie gericht op het vergroten, dan wel onderhouden van de spierkracht en conditie in onze trainingszaal. Bij hartklachten richten we ons daarnaast vaak op ademhalingstraining en op het vergroten van het zelfvertrouwen bij inspanning. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. De juiste voedingsadviezen zijn met name belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor het opbouwen, dan wel onderhouden van de spiermassa. Vermoeidheidsklachten behandelen we vaak samen met de ergotherapeut.