Kaakklachten
Kaakklachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van gewrichten en spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en kauwspieren. Mogelijke klachten die hierbij kunnen optreden zijn: knappende kaakgewrichten, kaakklemmen, oorsuizen, hoofdpijnklachten, nek- en schouderklachten.
Mogelijke oorzaken
Kaakpijn door tandenknarsen of klemmen, pijn in en om het oor en hoofdpijn zijn klachten die vaak voorkomen. Deze klachten kunnen ontstaan doordat het kaakgewricht niet goed functioneert, maar ook stress kan een rol spelen.
Dit kunt u zelf doen
Daar waar stress een rol speelt bij het ontstaan van kaakklachten, is vermijden van stress en het doen van ontspanningsoefeningen vaak al voldoende. In andere gevallen kunt u uw kaakgewricht proberen te ontlasten. Probeer uw mond zo min mogelijk wijd te openen, ook als u geeuwt of lacht. Als u eet (zoals bij appels of broodjes) gebruik dan niet uw voortanden om iets af te bijten. Eet liever geen hard of taai voedsel, maar zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst. Als u kauwt, moet u juist aan de kant kauwen waar uw kaakgewricht pijn doet. Dit is belangrijk omdat er anders teveel ‘schuine belasting’ komt te staan op de kant van het pijnlijke gewricht.
Dit kunnen wij voor u doen
Onze gespecialiseerde kaakfysiotherapeut geeft informatie over hoe het kauwstelsel werkt en adviseert hoe u het kauwstelsel op de juiste manier kunt gebruiken. Daarnaast wordt u geholpen om gewoontes af te leren die het kauwstelsel overbelasten, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Voor deze klachten worden specifieke oefeningen ingezet. De kaakfysiotherapeut gebruikt daarnaast ook technieken zoals mobiliseren en masseren in het hoofd- en halsgebied en de nek/schouders.
Meer informatie
Kaakklachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van gewrichten en spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en kauwspieren. Mogelijke klachten die hierbij kunnen optreden zijn: knappende kaakgewrichten, kaakklemmen, oorsuizen, hoofdpijnklachten, nek- en schouderklachten.
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn.De meeste kaakklachten staan niet op de lijst aandoeningen voor langdurig fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Een aantal kaakklachten staat wel op de zogenaamde lijst aandoeningen met langdurig fysiotherapie. Als er sprake is van een breuk, heeft u recht op een half jaar fysiotherapie uit de basisverzekering, na een operatie een jaar. Dat wil zeggen dat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden. Wel is het zo dat bij de meeste zorgverzekeraars de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald moeten worden. Heeft u een aanvullende verzekering met 20 behandelingen of meer, dan worden alle behandelingen vergoed. Heeft u geen aanvullende verzekering, dan moet u dus in de meeste gevallen de eerste 20 behandelingen zelf betalen. In geval van bijvoorbeeld 11 behandelingen in de aanvullende verzekering, zullen er eerst 9 behandelingen zelf betaald dienen te worden alvorens de rest behandelingen uit de basisverzekering vergoed worden. De kosten voor fysiotherapie in de basisverzekering vallen binnen uw jaarlijks eigen risico.
In bijna alle gevallen is het belangrijk voor uw herstel om naast de behandeling in de praktijk ook huiswerkoefeningen te doen. U krijgt gerichte oefeningen mee via ons huiswerkprogramma Physitrack. Dat gaat via korte video’s van de oefeningen die u kunt inzien via de app of via een link in uw mail. Eventueel kunnen deze oefeningen ook op papier meegegeven worden.
In de meeste gevallen wordt u behandeld door 1 van onze manueel therapeuten gespecialiseerd in kaakklachten. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van kaakklachten. De behandelingen kunnen dan ook bestaan uit behandelingen manuele therapie.