Manuele therapie
Heeft u klachten aan uw wervelkolom of gewrichten? Dan kan manuele therapie uitkomst bieden. Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie heeft te maken met de wijze waarop een manueel therapeut onderzoekt en behandelt. Onze manueel therapeuten, Lotte en Tom, passen een aantal specifieke technieken toe om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren.
Wat is manuele therapie?
Een manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Bewegen gaat beter en er is minder pijn. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige masteropleiding voor manueel therapie gevolgd.
Hoe werkt manuele therapie?
Onze manueel therapeuten Lotte en Tom maken gebruik van een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de zogenaamde manipulatie; dit is een gecontroleerde beweging van een gewricht, met een hoge snelheid en over een klein traject. Pijnlijk is deze beweging vrijwel nooit, mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn dikwijls voelbaar “wegvloeit”. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in goed en gezond bewegen.
Voor welke aandoeningen kunt u terecht bij onze manueel therapeuten?
Manuele therapie kan uitkomst bieden bij verschillende aandoeningen aan uw gewrichten. De meest voorkomende klachten die door een manueel therapeut behandeld kunnen worden zijn:
- hoofd, nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- artrose van de heup
- lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
- kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.
Meer informatie
Bij manuele therapie zijn de effecten vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Manuele therapie behandelingen vinden vaak twee of drie keer snel achter elkaar plaats. Na elke sessie wordt er geëvalueerd. Als er na twee of drie behandelingen geen merkbaar effect is, wordt de therapie stopgezet omdat er geen verder effect te verwachten valt. Er wordt dan samen met u bepaald of er voor een andere therapievorm wordt gekozen. Manuele therapie wordt binnen onze praktijk regelmatig gecombineerd met andere behandelvormen om het meest optimale resultaat te bereiken.
Tijdens de eerste afspraak met uw manueel therapeut Lotte of Tom worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken, waarna er samen met u een behandelplan wordt opgesteld. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van manuele therapie met krachttraining, dry-needling of algemene fysiotherapie.
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de (huis)arts naar een manueel therapeut, met uitzondering van aandoeningen die op de chronische lijst staan. Voor een chronische aandoening is altijd een verwijzing noodzakelijk.
Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor manuele therapie is opgenomen in uw polis. Het tarief voor manuele therapie ligt vaak hoger dan voor algemene fysiotherapie.