Neurologische fysiotherapie
Heeft u of iemand in uw omgeving te maken met klachten door een aandoening aan het zenuwstelsel, de hersenen of het ruggenmerg? Dan is gerichte, gespecialiseerde fysiotherapeutische begeleiding heel belangrijk. Van Broekhoven Fysiotherapie heeft een team met fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in neurologische fysiotherapie die u hierbij kunnen helpen. Neurologische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie, dat zich richt op het begeleiden van patiënten met een aandoening aan de hersenen, het zenuwstelsel en het ruggenmerg, zowel aangeboren als niet-aangeboren. Binnen ons neurologische team hebben wij de juiste kennis en specialismen in huis om u de beste zorg te kunnen bieden.
Neurologische aandoeningen
Centraal neurologische aandoeningen (CNA), is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de hersenen, het zenuwstelsel en het ruggenmerg. Hieronder vallen onder andere parkinson, een beroerte, dwarslaesie, MS of dementie. Een gespecialiseerd fysiotherapeut kan u helpen om zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven, ondanks de lichamelijke beperking als gevolg van een centraal neurologische aandoening. Klachten in het gehele lichaam die worden veroorzaakt door een aandoening in de hersenen of het ruggenmerg vallen ook onder de noemer neurologie. Dit kunnen bijvoorbeeld afwijkende spierspanning als gevolg van een hersenbeschadiging, trillingen van de ledematen in rust of juist tijdens bewegen, of uitstralende zenuwpijn in de benen of armen.
Verschillende soorten van centraal neurologische aandoeningen (CNA):
Veel voorkomende klachten
Omdat veel verschillende soorten neurologische aandoeningen bestaan, kunnen de klachten ook enorm uiteenlopen en per individu verschillen. De symptomen kunnen betrekking hebben op het gehele lichaam, dus de ledematen, de romp en ook het brein.
Voorbeelden van voorkomende klachten bij neurologische aandoeningen:
- Krachtsverlies
- Verminderd gevoel (sensibiliteit)
- Verminderde conditie
- Pijn
- Stijfheid
- Verminderde balans
- Vergeetachtigheid
- Vermoeidheid
Dit kunnen wij voor u doen
Na de intake en het lichamelijke onderzoek, wordt in overleg met u een individueel behandelplan opgesteld. De inhoud van dit plan is altijd gebaseerd op uw hulpvraag. Meestal betreft dit activiteiten uit het alledaagse leven (zoals lopen, opstaan van de stoel, fietsen, traplopen, etc.). Het zo lang mogelijk behouden van de zelfstandigheid in de woonsituatie en de veiligheid van activiteiten in het alledaagse leven staan hierbij centraal. Indien het gaat om een aandoening waarbij het beloop progressief is (toename van klachten en beperkingen), wordt zo lang mogelijk geprobeerd om achteruitgang tegen te gaan.
De thuissituatie, adviseren/voorlichten en de samenwerking met mantelzorgers in de omgeving van de patiënt en belasting/belastbaarheid/vermoeidheid, zijn ook belangrijke onderdelen die worden meegenomen in het behandelplan. Indien de gehele situatie het toelaat, vindt de fysiotherapie plaats op de praktijk. Soms is het nodig om in de thuissituatie te oefenen, dit zal de therapeut met u overleggen.
Wat kunt u verwachten, waarmee onze neurologische fysiotherapeuten u kunnen helpen, gedurende de revalidatie? Denk hierbij o.a. aan het volgende:
- Verbeteren van lichamelijke functies, zoals kracht, balans en beweeglijkheid.
- Adviseren en voorlichten om beter te leren omgaan met de gevolgen van uw aandoening.
- Behouden en waar mogelijk verbeteren van de zelfstandigheid in de woonsituatie, voorbeelden: traplopen oefenen, valtraining, fietsen, verplaatsen in bed oefenen, etc.
- Adviseren in het gebruik van hulpmiddelen en trainen hoe hiermee om te gaan (in samenwerking met de ergotherapeut).
- Trainen van functies in het brein, bijvoorbeeld: dubbeltaken uitvoeren, strategieën aanleren, etc.
Meer informatie
Onze praktijk is aangesloten bij het NAHFysioNet, een netwerk van eerstelijns fysiotherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel/Centraal neurologische aandoeningen. Ook is de praktijk lid van het ParkinsonNet, een multidisciplinair netwerk voor het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. Daarnaast werken we nauw samen met de revalidatieartsen, neurologen en MS/Parkinsonverpleegkundigen van het Bravis Ziekenhuis, het Amphia Ziekenhuis en revalidatiecentrum Revant. Regelmatig komen zij bijeen voor overleg. Mocht u op deze vlakken ook vragen hebben, is dankzij deze samenwerking snel contact met de andere disciplines.
Fysiotherapeutische behandelingen bij centraal neurologische aandoeningen krijgt u vergoed uit de basisverzekering, vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering of komen voor eigen rekening (indien uw aanvullende verzekering minder dan 20 behandelingen betreft). De fysiotherapeut zal deze informatie exact met u doornemen.