Oncologische aandoeningen
Wanneer u kanker heeft, of heeft gehad, kan het zijn dat u nog kampt met verschillende lichamelijke klachten. De oncologische aandoeningen (een, of meer) kunnen ontstaan door de verschillende behandelingen die u heeft gehad in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een operatie, maar vooral na chemotherapie of bestraling.
Mogelijke oorzaken oncologische aandoeningen
De vaak levensreddende behandelingen kunnen ook later zorgen voor klachten. Zo is er vaak sprake van neuropathie (denk aan tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten) na chemotherapie. Ook is er vaak sprake van meer blijvende vermoeidheid en cognitieve klachten (verminderde aandacht en problemen met het geheugen). Na een operatie waarbij de lymfklieren zijn weggehaald, kan er sprake zijn van oedeem in de arm. Angst- en depressieklachten komen ook vaker dan gemiddeld voor, bij mensen die een behandeling hebben ondergaan.
Dit kunt u zelf doen
Een gezonde leefstijl is ook voor mensen met of na een oncologische aandoening erg belangrijk. Zoveel mogelijk bewegen op een verstandige manier, stoppen met roken en gezond eten is dus het devies!
Dit kunnen wij voor u doen
De oncologie fysiotherapeut van Van Broekhoven Fysiotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met kanker. Zij heeft extra kennis over de klachten die kunnen voorkomen als bijwerkingen van de behandeling die u heeft gehad en invloed kunnen hebben op lichamelijke klachten. Mocht u bijvoorbeeld last hebben van uw schouder, dan kan de fysiotherapeut deze behandelen. Gaat uw vraag meer richting het verbeteren van uw conditie, dan maakt zij een persoonlijk trainingsschema om u belastbaarder te maken en ervoor te zorgen dat u zich weer fitter voelt. Daarnaast heeft onze fysiotherapeut een coachende rol om weer meer grip te krijgen op uw leven.
Meer informatie
De vaak levensreddende behandelingen kunnen ook later zorgen voor klachten. Zo is er vaak sprake van neuropathie (denk aan tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten) na chemotherapie. Ook is er vaak sprake van meer blijvende vermoeidheid en cognitieve klachten (verminderde aandacht en problemen met het geheugen). Na een operatie waarbij de lymfklieren zijn weggehaald, kan er sprake zijn van oedeem in de arm. Angst- en depressieklachten komen ook vaker dan gemiddeld voor, bij mensen die een behandeling hebben ondergaan. Voordat u een behandeling of operatie ondergaat, kunt u bij ons ook terecht voor fysiotherapie. Hierdoor kunt u zo fit mogelijk het traject ingaan.
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn. Een aantal klachten staan niet op de lijst aandoeningen voor langdurig fysiotherapie en dus bent u voor de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan moet u de behandeling zelf betalen. Heeft u bijv 11 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan krijgt u dus 11 behandelingen vergoed. Blijft u daarna in behandeling? Dan dient u deze behandelingen zelf te betalen.
Een aantal oncologische aandoeningen staan wel op de zogenaamde lijst aandoeningen met langdurig fysiotherapie. Soms heeft u recht op een half jaar fysiotherapie uit de basisverzekering, na een operatie een jaar. Dat wil zeggen dat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden. Wel is het zo dat bij de meeste zorgverzekeraars de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald moeten worden. De kosten voor fysiotherapie in de basisverzekering vallen binnen uw jaarlijks eigen risico.
In bijna alle gevallen is het belangrijk voor uw herstel om naast de behandeling in de praktijk ook huiswerkoefeningen te doen. U krijgt gerichte oefeningen mee via ons huiswerkprogramma Physitrack. Dat gaat via korte video’s van de oefeningen die u kunt inzien via de app of via een link in uw mail. Eventueel kunnen deze oefeningen ook op papier meegegeven worden.
In de meeste gevallen wordt u behandeld door 1 van onze oncologiefysiotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van oncologische aandoeningen. De behandelingen kunnen bestaan uit behandelingen in de behandelkamer, bijvoorbeeld het verminderen van vocht in uw arm en/of het losmaken van een litteken. Daarnaast wordt de behandeling aangevuld met oefentherapie in onze trainingszaal. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. De behandeling van vermoeidheidsklachten doen we vaak samen met de ergotherapeut.