Shockwave therapie
Shockwave therapie (ESWT) is een behandelvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Voor welke klachten is deze behandeling geschikt?
Shockwave therapie is met name geschikt voor de behandeling van peesklachten, zoals een tennis- of golferselleboog, schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn rondom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool.
Na gemiddeld vier tot vijf behandelingen merkt u al het resultaat met shockwave therapie. Bewegen gaat makkelijker en de chronische pijn blijft weg. De resultaten van shockwave therapie bij peesklachten zijn wetenschappelijk aangetoond.
Hoe gaat shockwave therapie te werk?
Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam, door het vrijmaken van verschillende herstel stimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel.
Helpt bij spasticiteit
Naast het behandelen van peesklachten gebruiken we de shockwave ook voor de behandeling van spasticiteit.
Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus en als gevolg daarvan een verminderde beweeglijkheid. Door met de shockwave over de spastische spier te gaan, kunnen we de spasticiteit verminderen.
Meer informatie
Shockwave therapie is met name geschikt voor de behandeling van peesklachten, zoals een tennis- of golferselleboog, schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn rondom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool. Naast het behandelen van peesklachten gebruiken we de shockwave ook voor de behandeling van spasticiteit.
Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus en als gevolg daarvan een verminderde beweeglijkheid. Door met de shockwave over de spastische spier te gaan, kunnen we de spasticiteit verminderen.
De precieze kosten van een behandeling zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn. Shockwave maakt meestal deel uit van het standaard behandelprogramma en dan zijn er geen extra kosten aan verbonden. De behandeling wordt in dat geval vergoed door de zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent. Soms maakt shockwave deel uit van een speciaal behandelprogramma wat bestaat uit: echografie, oefentherapie, Physitrack, steunzool en shockwave. Voor dat hele behandelprogramma wordt dan een totaalprijs met u afgesproken, maar daar wordt u dus vooraf over geïnformeerd.
Omdat de schokgolven met relatief veel energie worden ingebracht in het te behandelen gebied, kan er soms sprake zijn van een pijnlijk gevoel en soms wat napijn in de vorm van een beurs gevoel. De pijn moet wel altijd draaglijk zijn, zonodig verlaagt de fysiotherapeut de dosering.
Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze behandeling. Eventueel kan er wat napijn zijn in de vorm van een beurs gevoel. Soms kan er na de behandeling wat roodheid of een kleine blauwe plek op de huid ontstaan.