Nekklachten
Nekklachten komen veel voor en zijn meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om dan te bedenken dat dit meestal niet veroorzaakt wordt door een ernstige aandoening.
Mogelijke oorzaken
Nekpijn is vaak een zeurende pijn gevoeld aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. Soms kun je het hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kan ook hoofdpijn, uitstraling naar de armen of tintelingen in de handen of vingers ontstaan. Soms is er sprake van krachtverlies in de hand of gaat het aansturen van de arm niet meer zo goed.
Dit kunt u zelf doen
Meestal verdwijnt nekpijn binnen zes weken vanzelf weer. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. Aarzel niet om bij een aanval van acute nekpijn – in overleg met de (huis)arts – pijnstillers te gebruiken. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker, wat het herstel bevordert.
Dit kunnen wij voor u doen
Uw fysiotherapeut zal altijd eerst door middel van een vraaggesprek en onderzoek met u proberen de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarna worden doelen opgesteld waar we in de behandelingen naar toe gaan werken. Soms is het nodig dat de fysiotherapeut u behandelt in een behandelkamer. Het kan ook zijn dat we door middel van spierversterkende oefeningen gaan proberen om de belastbaarheid van uw nek te verhogen om zo uw nekklachten te verminderen.
Mogelijke behandelvormen zijn:
- Oefeningen
- Adviezen en voorlichting
- Massage/spierrekkingen
- Mobilisaties en manipulaties
- Houdingsinstructies
- Dry needling